2014. október 14., kedd

Toszkán focaccia

Lepényen tálalt meleg szendvics. Nem pizza, ez egy kicsit másféle étel. Nem kell telepakolni a tésztát, inkább gusztusosan elosztva, többféle feltétet rakjunk rá. Ideális kísérője lehet egy kártya vagy társasjáték partinak, borozásnak vagy éppen beszélgetésnek.

3,5 dl (35 dkg) langyos víz
1 teáskanálnyi cukor
1 dkg élesztő
2 evőkanálnyi olívaolaj
40 dkg sima liszt (BL55)
10 dkg durumbúza vagy kukoricaliszt

2 teáskanálnyi só



Fotó és videó: Szeiler Stúdió

Feltétek:
olívaolaj, paradicsomkrém, vagy tejföl kencének, arra tengeri só, utána:
füstölt sonka, olíva bogyó, koktélparadicsom, szárított paradicsom, feta, mozzarella, füstölt sajt, szalonna kockák, vagy sült paprika, de a variációkat saját magunk készíthetjük el.

1. A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, az átszitált liszteket és a legvégén a sót. Puha lágy tésztát dagasztunk belőle 10-12 perc alatt.

2. Letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 20-30 percet. Osszuk el négy egyforma darabra, és formázzunk belőle gombócokat. Gyengén lisztezett nyújtólapon, nyújtsuk ki vékonyra. Akkora mérete formázzunk, amiből kettő elfér a sütőlemezünkön. Béleljük ki papírral, és arra tegyük a kinyújtott tésztákat. 




3. Letakarva pihentessük 15-20 percet, addig melegítsük elő a sütőt, 220 fokra. Süssük elő a pihentetett tésztát, 8-10 perc alatt.
4. Vegyük ki, kenjük meg olívaolajjal, és tegyük rá a kiválasztott feltéteket.
5. Tegyük vissza a lepényeket a forró sütőbe, és 5-8-10 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra.


Jó sütögetést!


Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: