Kedvenc szendvics alapom, könnyen elkészíthető, egy kis rászervezést
igényel csak, de cserébe csodás bélzetű, ropogós héjú bagettet kapunk. A sima
búzalisztet keverhetjük fehértönköly liszttel is.
Elő tészta:
10 dkg (1 dl) langyos víz
10 dkg sima liszt (BL55)
1 g friss élesztő
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, míg teljesen
feloldódik, majd hozzá adjuk a lisztet. Összedolgozzuk egyenletesre, majd
lefedve, szobahőmérsékleten, ½ 1-2-2 ½ órát hagyjuk pihenni.
Tészta:
22 dkg (2,2 dl) langyos víz
2,4 dkg friss élesztő
az érett elő tésztánk
6 evőkanál (olíva) olaj
64 dkg sima liszt (BL55)
2 teáskanálnyi só
búzadara a hempergetéshez
Fotó: Szeiler
Stúdió
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk az elő tésztát,
az olajat, a lisztet és a sót. Puha, lágy tésztát dagasztunk belőle 10-12 perc
alatt.
A bedagasztott tésztát letakarva 30-40 percig kelesztjük. Kicsit
átgyúrjuk, majd három részre osztjuk.
A tésztákat gombócformára igazítjuk, majd a tenyerünkkel lenyomkodva,
kinyújtjuk.
Elkezdjük felhajtani, de minden hajtásnál a tenyerünk lével
lenyomkodjuk (lásd a videón, 1.25-1.37). A végén is alaposan összenyomkodjuk,
majd kisodorjuk.
Hintsük meg a nyújtólapot búzadarával, és abba sodorjuk ki 25-30 centisre.
Helyezzük a tésztát a bagett sütő lemezre, ügyelve arra, hogy az összedolgozott
része kerüljön alulra. Ha nincs bagett lemezünk, akkor sütőpapírból készítsünk
mélyedést, abba tegyük a tésztát kelni, majd sütés előtt tegyük át egy tepsire.
Takarjuk le és20-25 percet hagyjuk kelni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Éles késsel vágjuk be a tészták
tetejét, spricceljük meg kevés hideg vízzel és tegyük a forró sütőbe, 30-35
percre. Sütés végén is spricceljük meg kevés, hideg vízzel, majd hagyjuk
kihűlni.
Jó sütögetést!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Fotó és videó: Szeiler Stúdió
2 megjegyzés:
HEllo MAx, ha buzadara helyett kukorica darát használunk hempergetésnek, ahogy sokan írják, gondolom hasonló eredményt kapunk?
Szia! Persze mehet azzal is, szoktuk használni, bár inkább ott, ahol kukoricás a tészta.
Megjegyzés küldése