Ne legyen a cím megtévesztő, mert nem öt perc alatt készül el, de nem
is kellenek hozzá órák. Vagyis kell, durván számítva 1-1 óra 20 perc. Könnyen
elkészíthető tészta, puha és rugalmas, jól formázható.
Elsőként sós, vajas töltelékkel próbáltam, egy borkóstolóhoz kellett kísérő
falatka.
A videórecetben már csak sima lisztet használtam, úgy is nagyon jó lett az állaga.
A videórecetben már csak sima lisztet használtam, úgy is nagyon jó lett az állaga.
Hozzávalók:
20 dkg rétes liszt vagy sima liszt
40 dkg sima liszt
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 tojás
3,5 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3,2 dl tej
Töltelékhez:
10 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 teáskanál só
A tejet meglangyosítom, elkeverem a cukorral, beöntöm a kenyér sütőgép
tartályába, belemorzsolom az élesztőt. Ha kézzel készítem, akkor a dagasztó
tálba öntöm. Átszitálom a liszteket, meglangyosítom a vajat, és hozzákeverem a
felvert tojást. Beleöntöm a lisztet és a sót, majd tészta programon, 12 perc
alatt, puha lágy tésztát dagasztok. Dagasztás után a gépben hagyom 15-20
percre, addig elkészítem a tölteléket.
Kézi készítésnél a tálba öntöm a langyos, folyós vajat, a felvert
tojást, hozzá az átszitált lisztet és a sót. Kézzel, vagy a robotgép dagasztó
karjával bedagasztom, majd háztartási fóliával letakarva, langyos (50 fokos
sütő) helyre teszem kelni.
A töltelékhez a vajat meglangyosítom, de nem folyósra, hanem csak
lágyra. Hozzáadom a sót és a lisztet, jól kikeverem, és beteszem a hűtőbe 5-7
percre. Ez idő alatt egy kicsit megdermed, így könnyen kenhető krémet kapunk.
A megkelt tésztát, lisztezett nyújtólapra teszem, kicsit átgyúrom, és
négy egyforma részre osztom. A négy buciból kettőt félre teszem letakarva. A
maradék kettőből az elsőt kinyújtom 25-30 centis kör alakra, majd lisztezett
sütőpapírra teszem. Kinyújtom a második bucit is, hasonló nagyságú körre, és
megkenem a vajas krém felével. Ráhelyezem az első lapot, és a nyújtófával egy
kicsit rásimítom. Görgős tésztavágóval 16 részre osztottam, és egyesével
feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és hideg sütővel indítva, 200
fokra állítottam, és így sütöttem 25-30 percet. Közben hasonló módon
elkészítettem a maradék tésztát is, de azt már a meleg sütőben csak 18 percet
sütöttem.
Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
Inspiráció: Limara turbó
kiflije
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
4 megjegyzés:
Hello Max, köszönet a frankó receptekért és tippekért. Megfigyeltem, hogy a kenyerek-kifilik-zsömlék tésztájához szinte mindig adsz réteslisztet is. Mi a szerepe a réteslisztnek? Mennyiben változtatja a tészta állagát?
Szia
A rétes lisztnek magasabb a sikér tartalma, dúsítja a tésztát. A keverék olyan, mintha kenyér lisztet használnák.
Kedves Max, koszi a remek recepteket meg a videot. En a lanyaimmal keszitettem el a kifliket ( 8 es 4 evesek ). Nagyon konnyen tudtuk kovetni. Elveztek a tekercselest. Mi megtoltottuk az egyik tepsit sonkaval es sajtal, a masikat kakaoval. Estere elfogyott minden. A csajok felfaltak. A kerdesem az lenne hogy ahol mi lakunk nem tudom melyik a retes liszt. 3 fele van: a kenyernek es tesztanak valo ( nalunk " mie" nek hivjak, az a kinai hosszu teszta) , a " mindenfelere jo " liszt, meg a sutiknek es kekszeknek valo. Szerinted melyiket keverjem es milyen aranyban? Bocsi a hosszu bejegyzesert:-)
Gabi
Ha van jó minőségű liszt, akkor nem kell keverni. Készüljön a kenyér lisztből.
Megjegyzés küldése