2017. február 21., kedd

Sörös félbarna kenyér előtésztával, hajtogatott (DNK)



Puha, szaftos, enyhén kesernyés, félbarna kenyér. A sör cukortartalma segít az élesztőnek, amiből nem is kell olyan sok, mint a megszokott. Hajtogatott tészta (DNK), így akár egy kezdő is bátran nekiállhat.

Elkészítési idő: 20-25 perc (munka) + a pihentetés és a sütés



Előtészta:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (BL200)
2 dl víz,
10 g friss élesztő

A szobahőmérsékletű vízben feloldjuk az élesztőt, belekeverjük az lisztet, összedolgozzuk, és lefedve a hűtőbe tesszük 6-7 órára (8 óránál tovább ne hagyjuk bent, mert megsavanyodik) 

Kenyér:

az érlelt előtészta
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (BL200)
20 dkg Tüskeszentpéteri sima búzaliszt (BL55)
30-35 dkg Tüskeszentpéteri kenyérliszt (BL80)
4 dl világos sör (szobahőmérsékletű)
3 csapott teáskanálnyi só
10 g friss élesztő





1. A sörben oldjuk fel az élesztőt és az előtésztát. Keverjük össze, és tegyük félre, míg a liszteket előkészítjük.
2. Szitáljuk át a liszteket, keverjük bele a sót. Adjuk a sörös alaphoz, két-három részletben, de hagyjunk meg 2-3 evőkanálnyi lisztet, korrigálni. Dolgozzuk össze, egy lágy masszát kell kapnunk, ami az összes lisztet felvette. Ha kell, korrigáljunk a liszttel, de az is előfordulhat, hogy száraz, ekkor egy-két kanálnyi vízzel pótoljuk.
3. Fedjük le, és pihentessük 25-30 percet. Öntsük a tésztát alaposan lisztezett nyújtólapra, a tetejét is hintsük meg liszttel. Lapítsuk ki a kezünkkel, és hajtsuk be hármas hajtással. Letakarva ismét pihenjen 25-30 percet. A pihentetés után, ismét lapítsuk ki, hajtogassuk és pihentessük újabb 25-30 percet.
4. A pihentetés után vegyük 3 részre. Formázzuk meg cipókra, és lisztezett ruhával bélelt tálcára fektessük. Az a fele, ami alul volt a formázásnál, az kerüljön felülre. A tetejét is lisztezzük, és letakarva tegyük a hűtőbe 6-7-8 órára.
5. Melegítsük elő a sütőt a sütőkővel (vagy tepsivel) együtt 230 fokra, alsó-felső sütés (nem kell légkeverés). Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Ha meleg a sütő, óvatosan fordítsuk át a tésztát, csúsztassuk a kőre. Vágjuk be a tetejét, a sütőbe spricceljünk alá kevés hideg vizet. Süssük 40-45-50 percet. Vegyük ki, és rácson hagyjuk kihűlni.





Tippek és trükkök:
- A felhasznált folyadék és zsiradék mindig szobahőmérsékletű. Ha tudom, előző este kikészítem, és így biztosan jó hőfoka lesz
- Az ilyen tésztáknál figyelni kell arra, hogy nincs percekig tartó dagasztás, ezért az élesztőt alaposan oldjuk fel a folyadékban, a sót pedig keverjük el a liszttel, így biztosan egyenletesen lesz.
- A receptben feltüntetett súlyok irányadóak. Minden liszt, főként a teljes kiőrlésűek, másképpen viselkednek. Sokban függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, hogy mennyi nedvességet vesznek fel. Azt tanácsolom, hogy sosem az egész liszt mennyiséget tegyük bele, tartsunk vissza a végére 2-3 evőkanálnyit, és azzal korrigáljunk.
- Ekkora mennyiségű tésztából érdemes inkább két vagy három kisebb cipót készíteni, de hagyhatjuk egyben is,
- A sörrel készített tésztáknál érdemes állott sört használni (én most egy hónapja lejárt sörrel készítettem).





Jó étvágyat hozzá!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
A Tüskeszentpéteri lisztet a Zala Cereália biztosította, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések: